Energie


Wat energie betreft, wordt een onderscheid gemaakt tussen bestaande en nieuwe projecten.

 

Bij nieuwbouwprojecten spreekt men van de Energieprestatieregelgeving (EPR of EPB). Hierbij dient bij de bouwaanvraag een verslaggever aangesteld te worden.

 

Bij verkoop of verhuur van woningen is er een verplichte certificering (Energie prestatiecertificaat of EPC).


BEN staat voor bijna-energieneutraal.

Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, in heel Europa zelfs. EPB

Vanaf 1 januari 2006 moet de bouwaanvraag van elk gebouw dat verwarmd of gekoeld wordt, voldoen aan de Energieprestatieregelgeving (EPR). Dit geld voor alle bouwaanvragen waarvoor de tussenkomst van een architect verplicht is: zowel voor woningen, kantoren, scholen, industriële gebouwen als ziekenhuizen.

 

Een bepaald niveau van thermische isolatie en energieprestatie (verwarmingsinstallatie, ventilatie, zonne-energie...) moet worden gehaald. Bij nieuwbouwwoningen zorgt u voor een minimale en gecontroleerde ventilatie. Bij kantoorgebouwen zorgt u tevens voor een minimaal elektriciteitsverbruik van ook de verlichting.

 

Dit bureau is door het Vlaams Energie Agentschap (VEA) erkend als EPB-verslaggver.


Wil u nagaan of uw project EPB-plichtig is?

Test hier uw EPC:


EPC

Sinds 1 november 2008 is het energieprestatiecertificaat (EPC) bij verkoop van woningen, appartementen, ... verplicht. Vanaf 1 januari 2009 is die verplichting ook in gegaan voor verhuur van woongebouwen.

Verkopers en verhuurders doen een beroep op een erkende energiedeskundige type A voor de opmaak van een EPC voor hun woning. Het EPC moet beschikbaar zijn op moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden. Het energieprestatiecertificaat informeert op die manier de potentiële kopers en huurders over de energetische kwaliteit van het gebouw. Daarnaast informeert het energieprestatiecertificaat over kosteneffectieve maatregelen voor de verbetering van de energieprestatie van het gebouw.